Erdélyi barátaim meghívására október 16–20 között ismét alkalmam nyílt bebarangolni az óhaza olyan tájait, ahol az emberek ma is együtt lélegeznek a természettel és a hagyománnyal. A nyár folyamán már több erdélyi és székelyföldi településen tartottam workshopokat, s úgy látszik, hogy az akkor elhintett magok befogadó talajra találtak a székelység körében, hiszen alig néhány hónap elteltével ismét visszahívtak, s ezúttal egy hosszabb, több állomásos körút során több mint száz lelkes résztvevőt vezethettem be a növényi alapú, glutén- és laktózmentes, nyers táplálkozás izgalmas világába.

Az első állomás egy új helyszín, a zsúfolásig megtelt székelyudvarhelyi Pomodoro étterem volt, ahol kezdő ételkészítő tanfolyamot tartottam kedden, másnap pedig gourmet élményvacsorával leptem meg az étterem vendégeit. A körút csütörtökön, a már hagyományos helyszínnek számító Jelen juice bárban folytatódott, Csíkszeredában, ahol két napon át kezdő és haladó workshopokon vehettek részt az érdeklődők. A erdélyi gasztro-túra záróállomása szombaton a marosvásárhelyi Freshpoint vegán étterem volt.

Jókedvvel, közösen alkottunk

Olyan enzim- és vitamindús, nyers ételkülönlegességek készítésére tanítottam meg a kezdő tanfolyam résztvevőit, mint a napindító superfoodos smoothie, a céklakrém leves, a cukkini-spagetti napszárított paradicsomos raguval és „füstöltsajt-szósszal”, vagy a gyümölcsös „tejberizs” desszert. A haladó tanfolyam menüsorában helyet kapott a nyersvegán töltött káposzta, mákos guba, illetve a hatalmas kedvencnek számító „nagyon csokitorta”.

Amiért nagyon odavoltak, és meglepődtek rajta, hogy milyen könnyű elkészíteni, az a nyersvegán töltöttkáposzta volt. De igazából mindent szerettek, a főételeket és desszerteket is. Imádták a cukkini-spagettit, és aranyosan elcsodálkoztak azon, hogy hogy lehet tej és rizs nélkül ilyen finom tejberizst készíteni.

A résztvevők eleve nyitottak voltak, tehát kíváncsian jöttek el az eseményekre, annak ellenére, hogy a tiszta növényi táplálkozás meglehetősen távol állt azoktól a gasztronómiai hagyományoktól, amelyekben felnőttek. Ha azonban valakiben volt is egy csöppnyi kétely, vagy feszültség, az már az első percekben feloldódott, amikor felismerték, hogy nem egy agytágítás várt rájuk, hanem egy jókedvű, könnyed beszélgetés és ínycsiklandó falatok. A workshopok pedig jókedvű, közös alkotássá váltak.

Húsevők is érdeklődtek a nyersvegán fogások iránt

Arra bíztattam az embereket, hogy merjenek változtatni az ételükön, mert ez által az életükön is változtatni tudnak. Elmondtam, hogy a nyers táplálkozás milyen lehetőségeket kínál azoknak, akik például szeretnék elérni ideális testsúlyukat, vagy netalán valamilyen betegségtől szabadulnának.

A tanfolyamok iránt rendkívül változatos közönség érdeklődött Erdélyben. A résztvevők túlnyomó többsége természetesen magyar anyanyelvű volt, de jónéhány román érdeklődő is jelen volt, főleg Marosvásárhelyen, ahol szinkrontolmácsolással beszéltem. Nagy öröm volt számomra, hogy az idősebb és középkorú közönség mellett, sok gyerek is eljött workshopokra, és ők is nagy lelkesedéssel segítettek az ételkészítésben.

 

Külön kiemelném, hogy vegánok, vegetáriánusok és vegyes táplálkozásúak szinte egyenlő arányban vettek részt az Erdélyi turné rendezvényein. Ennek nagyon örültem, mert az én workshopom nem arról szól, hogy bárkire is ráerőltessek egyfajta szemléletmódot, hanem egyszerűen szeretném megmutatni nekik a mindenmentes nyersvegán táplálkozás lehetőségét, illetve azt, hogy ezt milyen szépen és egyszerűen lehet művelni.

Összefogunk a sérült gyerekekért

Az erdélyi turné során egy különleges együttműködés is létrejött. A sérült gyerekekkel foglalkozó székelyudvarhelyi Szt. Ferenc Egyesület képviselői megkerestek engem a keddi előadást követően és a segítségemet kérték, hogy a gondozásukban levő gyermekek étrendjébe is beépíthessék a tisztán növényi alapú ételeket. Több tanulmány igazolja ugyanis, hogy a nyersvegán táplálkozásnak pozitív hatásai lehetnek az autizmussal élők fejlődésére. Egy ilyen felkérésre nem mondhattam nemet. Meglátogattam az egyesület gyermekeit. Nagyon meghatott engem az a szeretet és elfogadás amiben éltek, illetve az a rajongás amivel a gyerekek fogadtak. Azonnal megbeszéltük az együttműködés következő lépéseit. Decemberben lesz időm visszamenni hozzájuk és segítek kialakítani egy fenntartható étrendet. De már helyben elhatároztam, hogy nem állok meg ennyinél – egy jótékonysági vacsorát tartok majd december 20-án, Székelyudvarhelyen, melynek teljes bevételét a sérült fiataloknak ajánlom fel.

Együtt építjük a helyi közösségeket

A turné során egyébként nem csak az ételkészítésre tanítottam meg az erre nyitott embereket, hanem segítséget is ajánlottam a helyi vegán közösségek kiépítésében is. Erre a mondhatni úttörő tevékenységre ugyanis nagy szükség van egy olyan hagyománytisztelő közegben, ahol a legtöbben húsevés nélkül el sem tudják képzelni az életet. Egy csíkszeredai vegán házaspár ezért elhatározta, hogy magyarországi mintára, helyi szinten vegán klubot indít, és ehhez kérték a segítségemet.

A workshop után odajöttek hozzám és elbeszélgettünk. Mondták, hogy milyen nagy problémát jelent Erdélyben, hogy az emberek mennyire zárkózottak, s megítélik azokat, akik másképp gondolkodnak és táplálkoznak. Mondtam, hogy ismerem az érzést, én is tapasztaltam már, és szívesen segítek lendületbe hozni a vegán klubot, ugyanis azt látom, hogy Erdélyben sok ilyen érdeklődésű személy él, de sokszor nem is tudnak egymásról, úgy hogy szomszédos utcákban laknak. Az ilyen jellegű programok pedig lehetőséget adnak nekik a találkozásra.

Decemberben újabb erdélyi és felvidéki körutakra indulok!

Ennek megfelelően december 18-án, kedden Székelyudvarhelyen lesz vegán klub, 19-én Csíkszeredában egy ételkóstolóval egybekötött beszélgetés,  20-án, csütörtökön pedig a székelyudvarhelyi Szent Ferenc Egyesület sérült gyermekeinek felkarolására tartunk jótékonysági vacsorát. 21-én, pénteken este pedig a marosvásárhelyi Freshpoint-ban szerveznek egy vegán estet, ahol elmesélem saját történetemet, majd minden érdeklődő felteheti kérdéseit a nyersvegán táplálkozással, és az egészséges életmóddal kapcsolatban.

Tehát legközelebb december 17–21 között turnézok majd Székelyföldön, de az adventi időszakban Felvidéki településeket is meglátogatok majd.